Η διερεύνηση της αιτίας για την οποία κουτσαίνει ενα ζώο μερικές φορές είναι πρόκληση.

Εν πρώτοις πρέπει να αποσαφηνιστεί αν το πρόβλημα ειναι ορθοπαιδικό ή νευρολογικό.

Στη συνέχεια πρέπει να αποφασίσουμε για το ποιό άκρο πάσχει, ποιά συγκεκριμένη μοίρα του ή αν το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία ή κάκωση κάποιας άρθρωσης.

Αφου προηγηθεί η κλινική εξέταση για να εντοπιστεί το κέντρο ή η περιοχή της βλάβης, συνήθως ακολουθεί ηρέμηση του ζώου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να πραγματοποιηθεί διάγνωση. Με την ηρέμηση παύει ο πόνος αρα και η μυική σύσπαση που προκαλείται απ αυτον, οπότε ο γιατρος εχει τη δυνατότητα να κάνει παθητικές κινήσεις και να εντοπίσει ήχους ή παθολογικές κινήσεις των οστών ή των αρθρώσεων.

Πολλές φορές ειναι απαραίτητη η λήψη ακτινογραφημάτων για να εντοπιστεί το πρόβλημα. Σε συντριπτικό ποσοστό οι ακτινογραφίες γίνονται με το ζώο σε βαθειά ηρέμηση ωστε και η στάση να ειναι σωστή αλλα και η ποιότητα να ειναι καλή.

Οταν εντοπιστεί το πρόβλημα ακολουθεί συζήτηση για τους τρόπους αντιμετωπισής του.

Πολλές καταστάσεις βελτιώνονται ή και θεραπεύονται με απλή κινησιοθεραπεία σε συνδυασμό με χορήγηση παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ενω σε άλλα περιστατικά απαιτείται η χειρουργική παρέμβαση για την βελτίωση ή και την θεραπεία των συμπτωμάτων.

Ακόμα και για τις περιπτώσεις της χειρουργικής επέμβασης συζητωνται εναλλακτικές προτάσεις ανάλογα με το χαρακτήρα, την ηλικία, την δραστηριότητα αλλα και την οικονομική δυνατότητα του ιδιοκτήτη