Project Description

Επαγγελματική Φροντίδα

Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου , αντιμετωπίζουμε άμεσα και με Αγάπη , την όποια πάθηση παρουσιάσει το αγαπημένο κατοικίδιό σας.

Το εξιδεικευμένο μας προσωπικό είναι πάντα διαθέσιμο, και με άρτια Κτηνιατρική γνώση για την έγκαιρη και άμεση διάγνωση αλλά και Ίαση της όποιας πάθησης ταλαιπωρεί το αγαπημένο κατοικίδιό σας..

Οι υπεύθυνοι Γιατροί του Κέντρου μας “Χαραλαμπίδης Χαράλαμπος ( Χειρουργός)  & Ακριβός Αχιλέας ( Δερματολογία – Εξωτικά Ζώα)” και οι συνεργάτες του , με εμπειρία άνω των 25 ετών σε απρόοπτες και πολύ δύσκολες καταστάσεις , καθιστούν το Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου και τους Ιατρούς του , τη σίγουρη λύση για τα αγαπημένα σας κατοικίδια .

Κλείστε το ραντεβού σας

Τηλέφωνο Ανάγκης

Που θα μας βρείτε

Ορθοπαιδικές Παθήσεις

Η διερεύνηση της αιτίας για την οποία κουτσαίνει ενα ζώο μερικές φορές είναι πρόκληση.

Εν πρώτοις πρέπει να αποσαφηνιστεί αν το πρόβλημα ειναι ορθοπαιδικό ή νευρολογικό.

Στη συνέχεια πρέπει να αποφασίσουμε για το ποιό άκρο πάσχει, ποιά συγκεκριμένη μοίρα του ή αν το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία ή κάκωση κάποιας άρθρωσης.

Αφου προηγηθεί η κλινική εξέταση για να εντοπιστεί το κέντρο ή η περιοχή της βλάβης, συνήθως ακολουθεί ηρέμηση του ζώου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να πραγματοποιηθεί διάγνωση. Με την ηρέμηση παύει ο πόνος αρα και η μυική σύσπαση που προκαλείται απ αυτον, οπότε ο γιατρος εχει τη δυνατότητα να κάνει παθητικές κινήσεις και να εντοπίσει ήχους ή παθολογικές κινήσεις των οστών ή των αρθρώσεων.

Πολλές φορές ειναι απαραίτητη η λήψη ακτινογραφημάτων για να εντοπιστεί το πρόβλημα. Σε συντριπτικό ποσοστό οι ακτινογραφίες γίνονται με το ζώο σε βαθειά ηρέμηση ωστε και η στάση να ειναι σωστή αλλα και η ποιότητα να ειναι καλή.

Οταν εντοπιστεί το πρόβλημα ακολουθεί συζήτηση για τους τρόπους αντιμετωπισής του.

Πολλές καταστάσεις βελτιώνονται ή και θεραπεύονται με απλή κινησιοθεραπεία σε συνδυασμό με χορήγηση παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ενω σε άλλα περιστατικά απαιτείται η χειρουργική παρέμβαση για την βελτίωση ή και την θεραπεία των συμπτωμάτων.

Ακόμα και για τις περιπτώσεις της χειρουργικής επέμβασης συζητωνται εναλλακτικές προτάσεις ανάλογα με το χαρακτήρα, την ηλικία, την δραστηριότητα αλλα και την οικονομική δυνατότητα του ιδιοκτήτη

Σαν οστεοαρθρίτιδα ονομάζουμε το αποτέλεσμα της φλεγμονώδους εκφύλισης των αρθρικών επιφανειών αλλα και του υποχόνδριου οστού των αρθρώσεων.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται με δυσκολία στην στήριξη και την κίνηση μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, ευαισθησία, δυσκαμψία αλλα και εμφανές οίδημα της περιοχής της πάσχουσας άρθρωσης.

Τα αίτια ειναι ποικίλα. Κληρονομικά, αναπτυξιακά, μεταβολικά και μηχανικά- μπορεί να κινήσουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε φθορά και απώλεια του χόνδρου. Ως αποτέλεσμα της μειωμένης κίνησης λόγω πόνου, οι περιφερειακοί μύες μπορεί να ατροφήσουν ενω οι σύνδεσμοι μπορεί να γίνουν πιο χαλαροί.

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται πολύ συχνά στις ηλικιωμένες γάτες. Οι γάτες ειναι πολύ ευαίσθητες στην εκφύλιση των αρθρώσεων. Πολλοί ιδιοκτήτες πιστεύουν οτι το ζώο τους κάθεται και κοιμάται πολύ επειδή είναι γέρικο. Ομως στην πραγματικότητα το ζώο προτιμά να μην κινείται γιατι τότε δεν πονάει.

Οι σκύλοι εμφανίζουν οστεοαρθρίτιδα ανεξαρτήτως μεγέθους, ομως η φθορά των αρθρικών επιφανειών αλλα και η εκδήλωση των συμπτωμάτων ειναι πολυ εμφανέστερες και εντονώτερες στα μεγαλόσωμα ζώα.

Η οστεοαρθρίτιδα απο την στιγμή που θα εμφανιστεί δεν μπορεί να θεραπευτεί αλλα με την έγκαιρη διάγνωση μπορεί να ελεγχθεί, να βελτιωθεί αλλα και να παψει να εξελίσεται σε βαρος της ποιότητας ζωής του ζώου.

Η θεραπεία γενικά περιλαμβάνει ένα συνδυασμό άσκησης, τροποποίηση του τρόπου ζωής, αντιφλεγμονώδη αλλα και ένζυμα προστασίας και ανάπλασης των αρθρικών επιφανειών.

Η θεραπεία των καταγμάτων εχει σαν στόχο την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης του οστού, την προστασία των μυών συνδέσμων και τενόντων με αποτέλεσμα την επαναφορά του οργανισμού σε πλήρη δραστηριότητα.

Στον σχεδιασμό του τρόπου παρέμβασης πρέπει να λαμβάνονται υπ οψιν και αρκετοί εξωγενείς παράγοντες οπως το είδος του ζώου, η ηλικία του, η δραστηριότητα, ο χαρακτήρας και πολλα αλλα. Ο χειρουργός που διαθέτει την παιδεία αλλα και εμπειρία στην αντιμετώπιση καταγμάτων πρεπει να εχει στο νου του 1-2 εναλλακτικές λύσεις αν η βασικη επιλογή δεν παει καλά. Πρέπει παντα να ειναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει εκπλήξεις κατα τη διάρκεια του χειρουργείου.


ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ
img1-smimg2-sm

Το ιδιο το κάταγμα αλλα και οι χειρισμοί κατα τη διάρκεια της αποκαταστασής του προκαλούν κακώσεις και πόνο μετά το ξύπνημα του ασθενούς απο τη νάρκωση. Ενα απο τα βασικά μελήματα της χειρουργικής ομάδας ειναι και η αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου. Πρέπει να προσπαθούμε να μειώσουμε εως και να μηδενίσουμε αν ειναι δυνατόν την δυσανεξία του ζώου μετα την εγχείρηση. Εχουμε στη διαθεσή μας μια ποικιλία παυσίπονων φαρμάκων τα οποία λειτουργούν σε διαφορετικά κέντρα του πόνου. Χρησιμοποιώντας συνδυασμό αυτων των φαρμάκων κατα τη διαρκεια αλλα και μετά την χειρουργική επέμβαση δίνουμε τη δυνατότητα στο ζώο να βιώσει οσο δυνατόν στο ελάχιστο το αίσθημα του πόνου.

Η δυσπλασια του ισχίου είναι η προοδευτική εκφύλιση και παραμόρφωση των αρθρώσεων του ισχίου και μπορεί να εμφανιστεί και στα δυο πόδια, χωρίς όμως να είναι αυτός υποχρεωτικά ο κανόνας. Η κληρονομική αυτή πάθηση εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές σκύλων.
Σε σοβαρές καταστάσεις, κουτάβια αρχίζουν να δείχνουν σημάδια πόνου και δυσφορίας ακόμα και από την ηλικία των 4ων μηνών. Η κατάσταση χειροτερεύει ραγδαία σε σημείο που ακόμα και απλές καθημερινές βόλτες να είναι επώδυνες. Σε αρκετά υψηλό ποσοστό τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας εξ αιτίας της δυσπλασίας, εμφανίζονται από τη μέση ηλικία του σκύλου και αργότερα.

Περιγραφή

Σε μια φυσιολογική περίπτωση (σχήμα 1 ), η άρθρωση που ενώνει το πόδι (κεφαλή του μηριαίου οστού) με τη λεκάνη (κοτύλη) και κατά επέκταση με το σώμα, εφαρμόζει τέλεια μέσα στην κοιλότητα που σχηματίζει η κοτύλη. Οι επιφάνειες είναι λείες οπότε και η κίνηση κατά τη βάδιση, το τρέξιμο και το παιχνίδι του σκύλου είναι αβίαστη.

Στο σκύλο με δυσπλασία του ισχίου (σχήμα 2/ακτινογραφία) η κοτύλη είναι τις περισσότερες φορές ρηχή, η κεφαλή του μηριαίου δεν εφαρμόζει καθόλου καλά, οπότε δημιουργείται σοβαρή και διαρκής φλεγμονή, με αποτέλεσμα οι αρθρικές επιφάνειες να τρίβονται μεταξύ τους και ο πόνος να είναι ισχυρός.

sx1sx2sx3


Συμπτώματα

 • Ο σκύλος τρέχει με το «τρέξιμο λαγού» (και τα δύο πισω ποδαρακια μαζί).
 • Ξεκουράζεται μπρούμυτα με τα πίσω πόδια του σε έκταση όπως τα πόδια του βατράχου.
 • Αρνείται να κάνει κινήσεις που απαιτούν πλήρη έκταση των πίσω άκρων. (να σηκωθεί στα πίσω πόδια).
 • Μπορεί ο σκύλος να δείξει δυσκολία στη βάδιση και πόνο μετά απο εντατική άσκηση ή το πρωι όταν σηκώνεται απο τον ύπνο.
 • Μερικοί σκύλοι κουτσαίνουν και μειώνουν τα επίπεδα δραστηριότητας.
 • Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, οι μύς του μηρου και των γλουτών χάνουν τον τόνο τους και ο σκύλος αρχίζει να σηκώνεται με δυσκολία.

Αντιμετώπιση
Η δυσπλασία του ισχίου αντιμετωπίζεται συντηρητικα ή χειρουργικά.

Πολλοί παράγοντες είναι εκείνοι που θα καθορίσουν τον τρόπο παρέμβασης.

Η ηλικία . Η χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος ειναι ευκολώτερη στις νεαρες ηλικίες. Σε ηλικία μικρότερη των 5 μηνών, θετικά αποτελέσματα εχει η συμφυσιόδεση της ηβοισχιακής σύμφυσης. Η επέμβαση ειναι αρκετά εύκολη με λογικό κόστος και σε μεγάλο ποσοστό βελτιώνει εως και θεραπεύει το πρόβλημα.

Η τριπλή οστεοτομή της πυέλου αποτελεί την ιδανική λύση στο προβλημα της δυσπλασιας του ισχίου στα νεαρά ζώα μεταξύ 7-12 μηνών.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

SX4SX5
Οπως παρατηρείτε στις παραπάνω ακτινογραφίες, το δεξιό ισχίο ειναι δυσπλαστικό. Ενα μήνα μετά το χειρουργείο στην δεύτερη ακτινογραφία, η διαφορά ειναι εμφανής. Το ισχίο που πριν ηταν δυσπλαστικό, τώρα εφαρμόζει βαθειά μέσα στην κοτύλη. Ο σκύλος θα ζήσει μια εντελώς φυσιολογική ζωή.

Στα ενήλικα ζώα ο έλεγχος της δυσπλασίας ειναι ποικίλος. Ειτε συντηρητικά ελέγχουμε την οστεοαρθρίτιδα, ειτε παρεμβαίνουμε ανακουφιστικά ή θεραπευτικά.

Σε σκύλους βάρους μικρότερου των 30kg εχει θεαματικά αποτελέσματα η εκτομή της κεφαλής του μηριαίου οστού που πάσχει.

sx6

Η επέμβαση εχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και είναι απαραίτητο να γίνεται από χειρουργούς που έχουν μεγάλη πείρα.

Η πρότασή μου ειναι η εξής: όσοι είστε ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι γενεαλογικά βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου όσον αφορά στην δυσπλασία, θα ήταν καλό να προβούν σε ακτινολογικό έλεγχο του σκύλου τους στην ηλικία περίπου 7-8 μηνών απο ειδικευμένο κτηνίατρο.

Παθολογική γονιδιακή κατάσταση που αφορα σκύλους μέσου ή μεγάλου μεγέθους.

Το βασικό σύμπτωμα της δυσπλασίας του αγκώνα ειναι η χωλότητα σε ενα ή και στα δύο μπροστινά άκρα. Σε μερικές περιπτώσεις η χωλότητα ειναι ελαφριά ενω σε άλλες ο σκύλος μπορεί να μην εχει δυνατότητα να σηκώσει καθόλου βάρος στο πόδι του.
Η χωλότητα μπορεί να εξαφανιστεί για μερικές μέρες και να επανεμφανιστεί. Σε μερικές απο τις παθήσεις η χωλότητα μπορεί να εμφανιστεί απο τους 4 μήνες ζωης του σκύλου. Αν δεν υπάρξει διάγνωση η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα.

Η διαδικασία διάγνωσης είναι κλινική αλλα απαραίτητα και ακτινολογική υπο βαθειά ηρέμηση.

Οι παθήσεις που πρέπει να ελεγχθούν ειναι οι ακόλουθες αναφερόμενες με συχνότητα εμφάνισης:

 • Δυσαρμονία της αρθρώσεως του αγκώνα
 • Κάταγμα της κορωνοειδούς απόφυσης (FCP)
 • Μη συνοστέωση του ράμφους του ωλεκράνουsx7sx8
 • Εκφυλιστική οστεοχονδρίτιδα των κονδύλων του βραχιονίου (CD)

  Κάθε πάθηση απο τις παραπάνω εχει δαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης ομως το πιο δύσκολα διαγνώσιμο είναι το κάταγμα του ράμφους του ωλεκράνου.

Η δυσπλασία του αγκώνα μπορεί να ελεγχθεί χειρουργικά ή συντηρητικά. H συντηρητική αγωγή συνίσταται σε ελαφριές περιπτώσεις FCP και OCD και περιλαμβάνει τον έλεγχο του βάρους, την ελεγχόμενη άσκηση και στη χορήγηση αντιφλεγμονωδών για τον έλεγχο του πόνου. Αν τα συμπτώματα ειναι βαρειά, τότε πρεπει να βγουν στο προσκήνιο οι πιθανότητες χειρουργικής διόρθωσης αποκατάστασης.

Υπό υλοποίηση…

sx9Η επιγονατίδα κυλάει σταθερά μέσα στην ανατομική σχισμή του μηριαίου που ονομάζεται τροχηλία.

Παραμένει σταθερά στη θέση της κάθε φορά που κάμπτεται ή εκτείνεται το γόνατο, λογω της βοήθειας των πλάγιων συνδέσμων, του βάθους της τροχηλίας, αλλα πάνω απ όλα λόγω του ισχυρού επιγονατιδικού συνδέσμου, που την συνδέει με την κνήμη, αλλα και του τετρακέφαλου μυός.

Το εξάρθρημα μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό και ρήξη ενος απο τους πλάγιους συνδέσμους. Η ρήξη του εξω πλάγιου συνδέσμου ειναι συντριπτικά συχνότερη. Απο τη στιγμή του τραυματισμού του έξω πλάγιου συνδέσμου η επιγονατίδα δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της για ενα απλό λόγο. Σε κάθε βήμα ο τετρακέφαλος μύς συσπάται. Ο ενδώτερος μύς του τετρακέφαλου ειναι ο ορθός μηριαίος. Αυτός ο δυνατός μύς, σε κάθε σύσπαση τραβάει την επιγονατιδα προς τα μέσα. Αφου δεν υπάρχει πλέον το «φρένο» του εξω πλάγιου συνδέσμου, η επιγονατίδα εξαρθρώνεται προς τα μέσα.

Η αποκατάσταση αυτης της πάθησης ειναι μόνο χειρουργική.

Το εξάρθρημα μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και σε σκύλους κάθε μεγέθους με μεγαλύτερη συχνότητα στους μικρόσωμους.

Οι αιτίες είναι συγκεκριμένες:

 1. Ραιβοποδία. (πόδια σαν βαρέλι. Πόδια Λούκι Λούκ).
 2. Ρηχή τροχηλία.
 3. Γενετικά στραβή κνήμη που έλκει συνεχώς την επιγονατίδα προς τα μέσα ή προς τα έξω.
 4. Υψηλού βαθμού σύσπαση του ορθού μηριαίου μυός. (συνήθως μεγαλόσωμες φυλές).Το εξάρθρημα της επιγονατίδας κατηγοριοποιείται σε 4εις βαθμίδες:1η, 2η, 3η και 4η.

  Στις 2 πρώτες ο σκύλος εχει φυσιολογική ζωή και μόνο περιστασιακά μπορεί να εμφανίσει πρόσκαιρη χωλότητα.

  Στην 3η και 4η βαθμίδα τα πράγματα ειναι πιο σοβαρά και ισως να χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος.

  Σε ολες τις περιπτώσεις εξαρθρηματος της επιγονατίδας η διάγνωση γίνεται κυρίως κλινικα (ψηλάφηση) υπο βαθειά ηρέμηση. Σε μερικές περιπτώσεις η διάγνωση ολοκληρώνεται με την λήψη ακτινογραφήματος.

sx13

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτελεί μια ισχυρώτατη κατασκευή η οποία σταθεροποιεί το γόνατο. Οταν το ζώο βαδίζει, ο πρόσθιος χιαστός διατηρεί σταθερό το μηριαίο σε σχέση με την κνήμη.

Για να κοπεί ο χιαστός θα πρέπει να παγιδευτεί για κάποιο λόγο η κνήμη στο έδαφος, ενω ταυτόχρονα ολο το σώμα του σκύλου να στρίψει πρός τα έξω. Οταν απο κάποιο ατύχημα δημιουργηθεί αυτός ο μοχλός, ο πρόσθιος χιαστός υπερεκτείνεται υπερβολικά κι επειδη δεν εχει καμία ελαστικότητα, σπάει ακριβώς οπως κόβεται το σκοινί που κρατάει ενα καράβι στο ντόκο.

Απο εκείνη τη στιγμή και μετά, κάθε φορά που ο σκύλος προσπαθεί να πατήσει το πόδι του στο έδαφος για να βαδίσει, η κνήμη σέρνεται πάνω στο μηριαίο οστό (δεν υπάρχει πλέον η σταθερότητα) προς τα μπρός (σαν συρτάρι που ανοίγει) και προκαλεί ισχυρό πόνο. Αυτός ο πόνος αναγκάζει το ζώο να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το πόδι του.

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση υπο βαθειά ηρέμηση.

Η ηρέμηση ειναι υποχρεωτική επειδή μ αυτην ο σκύλος παύει να πονάει κι ετσι χαλαρώνουν οι μύες της περιοχής του γόνατου επιτρέποντας στον γιατρο να κάνει τις παθητικές κινήσεις που απαιτούνται για να γίνει η διάγνωση.

Σε πολλές περιπτώσεις ειναι απαραίτητη και η λήψη ακτινογραφήματος για να ελεγχθεί αν υπάρχει οστεοαρθρίτιδα ή και για να αποφασιστεί η μέθοδος αποκατάστασης.

Για την θεραπεία της ρήξης του πρόσθιου χιαστού απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Καποιες τεχνικές προσανατολίζονται στην δημιουργία τεχνητού συνδέσμου που υποκαθιστά τον κομένο, ενω άλλες βασίζονται στην εξουδετέρωση της δύναμης που ασκείται στο γόνατο οταν το ζώο βαδίζει.

Η λήψη της απόφασης εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες: το κόστος, την ηλικία του ζώου, την παχυσαρκία, την δραστηριότητα κλπ.

Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει απο 8-20 βδομάδες ανάλογα με την τεχνική και την ποιότητα του οργανισμού του σκύλου.

Μετά το τέλος της επέμβασης το πόδι μπαίνει σε επίδεσμο για τουλάχιστον 7 μέρες, ενω ταυτόχρονα χορηγούνται αντιβιωτικά, αντιφλεγμονώδη και οπιοειδή φάρμακα για τον έλεγχο του μετεγχειρητικού πόνου.

Μετά την απομάκρυνση του επιδέσμου, ξεκινούν οι απλες ασκήσεις φυσιοθεραπείας, που τις κάνει ο ιδιοκτήτης στο σπίτι, και οι οποίες βοηθούν στην διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και του μυικού τόνου των μυών της περιοχής.

Αν έχετε ερωτήσεις & απορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.

Επικοινωνία