Παιδιά και σκύλοι: βασικοί κανόνες αλληλοσεβασμού.

Μάθετε τα παιδιά και το σκύλο να συμπεριφέρονται με σεβασμό ο ένας στον άλλο.

good dog for kidsΟι περισσότεροι σκύλοι φύλακες ή με εργασιακά ένστικτα εμφανίζουν διαταραχές προσωπικότητας όταν δένονται και πολλοί γίνονται αμέσως επιθετικοί.
Οι σκύλοι αυτοί νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν τους χωρίζει μάντρα ή συρματόπλεγμα απο παιδάκια που παίζουν και διασκεδάζουν.

Κάτι που πολλοί λίγοι ξέρουν είναι ότι αρκετοί σκύλοι, ενστικτωδώς εξισώνουν τους υψηλής συχνότητας ήχους της φωνής των παιδιών με τις κραυγες αγωνίας των θηραμάτων στην ελεύθερη φύση, με αποτέλεσμα να αντιδρούν δαγκώνοντας τα παιδάκια όπως θα έκαναν και στο θήραμα.

Κατά δεύτερον, τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν πως να συμπεριφέρονται στα σκυλιά, ακόμα και αν δεν έχουν δικό τους σκύλο. Για παράδειγμα, το παιδάκι δεν πρέπει ποτέ να πλησιάζει ξένο σκύλο αν πρώτα δεν ρωτήσει τον ιδιοκτήτη του αν μπορεί να το χαιδέψει.

Αν το παιδί δεί ελεύθερο σκυλί στο δρόμο δεν θα πρέπει να το πλησιάσει ακόμα και αν ξέρει οτι ο σκύλος ανήκει σε γνωστό του.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μην ουρλιάζουν και να τρέχουν απομακρυνόμενα γιατί έτσι μπορεί να τους επιτεθεί το σκυλί. Οπως σας είπα και πιό πάνω, η κίνηση φυγής μπορεί να θυμίσει στο σκύλο την αντίστοιχη κίνηση του θηράματος.
Αν ο σκύλος μπεί σ’αυτή τη διαδικασία του κυνηγιού δύσκολα μπορεί να σταματήσει.Οι περισσότεροι σκύλοι, ακόμα και οι καλά εκπαιδευμένοι, δεν θεωρούν τα παιδιά ανώτερα στην ιεραρχία.

Επιπλέον, επειδή πολλά παιδιά τους κοιτούν επίμονα κατάματα, αισθάνονται οτι απειλούνται απο αυτά τα κοντά ανθρωπάκια που προσπαθούν να τους πιάσουν. Ακόμα και οι σκύλοι με καλή ιδιοσυγκρασία μπορεί να δαγκώσουν για να προστατευτούν αν αισθανθούν στριμωγμένοι.

dog bite prevention 2Οταν επιτραπεί στο παιδάκι να πλησιάσει το σκύλο, τότε και πάλι με προσοχή πρεπει να πάει κοντά και να δώσει την ευκαιρία στο σκύλο να το μυρίσει.

Τα παιδιά δεν πρέπει να αγκαλιάζουν και να κρατούν σφιχτά σκύλο που δεν είναι δικός τους και που δεν ξέρουν αν ανέχεται τα σφιχταγκαλιάσματα.

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν οτι δεν κάνει να κτυπούν το σκύλο με το χέρι ή με άλλο αντικείμενο, να μην χαμηλώνουν επίμονα το τόνο της φωνής τους όταν παίζουν με σκύλο, και να μην ενοχλούν ποτέ το σκύλο όταν κοιμάται, τρώει, και με κανένα τρόπο να μη πειράζουν το σκύλο είτε είναι δικός τους είτε όχι. Πολλοί σκύλοι έχουν δαγκώσει επειδή τα παιδιά τους πείραζαν πέρα απο τα όρια αντοχής τους.