Σαν οστεοαρθρίτιδα ονομάζουμε το αποτέλεσμα της φλεγμονώδους εκφύλισης των αρθρικών επιφανειών αλλα και του υποχόνδριου οστού των αρθρώσεων.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται με δυσκολία στην στήριξη και την κίνηση μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, ευαισθησία, δυσκαμψία αλλα και εμφανές οίδημα της περιοχής της πάσχουσας άρθρωσης.

Τα αίτια ειναι ποικίλα. Κληρονομικά, αναπτυξιακά, μεταβολικά και μηχανικά- μπορεί να κινήσουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε φθορά και απώλεια του χόνδρου. Ως αποτέλεσμα της μειωμένης κίνησης λόγω πόνου, οι περιφερειακοί μύες μπορεί να ατροφήσουν ενω οι σύνδεσμοι μπορεί να γίνουν πιο χαλαροί.

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται πολύ συχνά στις ηλικιωμένες γάτες. Οι γάτες ειναι πολύ ευαίσθητες στην εκφύλιση των αρθρώσεων. Πολλοί ιδιοκτήτες πιστεύουν οτι το ζώο τους κάθεται και κοιμάται πολύ επειδή είναι γέρικο. Ομως στην πραγματικότητα το ζώο προτιμά να μην κινείται γιατι τότε δεν πονάει.

Οι σκύλοι εμφανίζουν οστεοαρθρίτιδα ανεξαρτήτως μεγέθους, ομως η φθορά των αρθρικών επιφανειών αλλα και η εκδήλωση των συμπτωμάτων ειναι πολυ εμφανέστερες και εντονώτερες στα μεγαλόσωμα ζώα.

Η οστεοαρθρίτιδα απο την στιγμή που θα εμφανιστεί δεν μπορεί να θεραπευτεί αλλα με την έγκαιρη διάγνωση μπορεί να ελεγχθεί, να βελτιωθεί αλλα και να παψει να εξελίσεται σε βαρος της ποιότητας ζωής του ζώου.

Η θεραπεία γενικά περιλαμβάνει ένα συνδυασμό άσκησης, τροποποίηση του τρόπου ζωής, αντιφλεγμονώδη αλλα και ένζυμα προστασίας και ανάπλασης των αρθρικών επιφανειών.