ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ:

teethΔόντια και ούλα: στις περισσότερες ράτσες, τα ούλα έχουν ευχάριστο ροζέ χρώμα με άσπρα δόντια.

Άλλες σκουρόχρωμες ράτσες ωστόσο, μπορεί να παρουσιάζουν υπερχρωμίες κατά μήκος των ούλων και των χειλέων.
Βασικά, πρέπει  να γνωρίζετε το φυσιολογικό χρώμα και να ελέγχετε το ζώο περιοδικά για πιθανές αλλαγές.

Αλλαγές, όπως έντονα κόκκινο ή πολύ ωχρό χρώμα, μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα υγείας.
Να ελέγχετε για δυσοσμία του στόματος που μπορεί να οφείλεται ξένο σώμα, έλκη της στοματικής κοιλότητας, ουλίτιδα ή περιοδοντική νόσο.
Συμπτώματα που υποδεικνύουν προβλήματα της στοματικής κοιλότητας μπορεί να περιλαμβάνουν: απώλεια της όρεξης ή του σωματικού βάρους, ξύσιμο του στόματος με τα πόδια, υπερβολική σιελόρροια που μπορεί να είναι και αιμορραγική, δυσκολία στην μάσηση και την κατάποση, ατονία, αδιαφορία ή και εκδήλωση πόνου.

jakefloor1Περίπου το 85% των σκύλων ηλικίας μεγαλύτερης των 6 ετών παρουσιάζουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου, η οποία αποτελεί φλεγμονή των βαθέων τμημάτων των ούλων του σκύλου.

Αν οι στοματικές φλεγμονές περάσουν απαρατήρητες και τα μικρόβια αρχίσουν να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, αυτό μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ζωή του ηλικιωμένου σκύλου, του οποίου το αμυντικό σύστημα είναι εξασθενημένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε τέτοιες εφόδους όπως μπορούσε παλαιότερα.

Η φλεγμονή μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά τα ζωτικά όργανα με αποτέλεσμα καρδιακή, αναπνευστική, νεφρική, ή ηπατική ανεπάρκεια.Τα μπισκότα για σκύλους, η ξηρά τροφή και τα ειδικά κόκαλα μάσησης μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της οδοντικής πλάκας,  όμως τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών.

Αν δεν το έχετε επιχειρήσει ποτέ προηγουμένως, ζητείστε απο τον κτηνίατρό σας να σας κάνει μια επίδειξη του σωστού τρόπου. Συχνά τσεκ-απ και οδοντική προφύλαξη (επαγγελματικός καθαρισμός, συνήθως με υπέρηχους) μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή των στοματικών και οδοντικών προβλημάτων πρίν γίνουν επικίνδυνα.

brushΌγκοι και οιδήματα: Όταν τον βουρτσίζετε και τον περιποιείστε, βεβαιωθείτε οτι το σώμα του δεν έχει ογκίδια και δερματικές αλλοιώσεις. Οι διογκώσεις στο δέρμα είναι συχνές στον υπερήλικο σκύλο και συνήθως ακίνδυνες.

Οι κύστεις, οι κρεατοελιές και τα λιπώματα αποτελούν τα πιό συχνά ευρήματα.
Ο καρκίνος μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο.

Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται πιό συχνα στις σκύλες που δεν στειρώθηκαν πρίν την εμφάνιση του 1ου οίστρου. Αν η σκύλα στειρωθεί, στην πραγματικότητα έχει προστατευθεί απο τον καρκίνο του μαστού και της μήτρας.
Αν η επέμβαση στείρωσης επιχειρηθεί μετά τον 1ο ή τον 2ο οίστρο δεν υπάρχει κανένα προστατευτικό αποτέλεσμα κατά του καρκίνου του μαστού.