Μήπως Ήρθε Η Ώρα Να Επισκεφθείτε Τον Κτηνίατρο;

olddogΘα παρατηρήσατε οτι  ο 10-χρονος σκύλος σας υποφέρει κάθε φορά που προσπαθεί να σηκωθεί.

Κινείται πιό αργά, φαίνεται οτι πίνει περισσότερο νερό και η ανάσα του είναι ανυπόφορη.
Μήπως αυτά τα συμπτώματα δείχνουν οτι πρέπει να επισκεφθείτε  τον Κτηνίατρο σας; 

Σίγουρα ναι, αν θέλετε να προσφέρετε στον υπερήλικο σκύλο σας την καλύτερη φροντίδα.
Ενώ η προχωρημένη ηλικία δεν είναι απο μόνη της ασθένεια, εν τούτοις μειώνει τις αναπλαστικές ικανότητες του οργανισμού και ως εκ τούτου την άμυνα του να πολεμήσει ασθένειες που καραδοκούν.

Τα συχνότερα προβλήματα είναι καρδιακή, νεφρική, ηπατική νόσος, ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.

Ενώ δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών, η διάγνωση τους σε αρχικά στάδια και η σωστή διαχείρηση θα βοηθήσουν τον υπερήλικο σκύλο να ζήσει μεγαλύτερη και πιό άνετη ζωή.

Πότε μπορεί να θεωρηθεί υπερήλικος ο σκύλος; Οι κτηνίατροι έχουν διαφορετικές απόψεις.
Πιστεύουμε οτι δεν υπάρχει κανένας σαφής και αυστηρός κανόνας.

Το πιο σπουδαίο είναι να ακολουθήσετε την συμβουλή του κτηνίατρου όταν προτείνει οτι ο σκύλος χρειάζεται ειδική φροντίδα.
Η γηριατρική φροντίδα του υπερήλικου εξαρτάται  απο τα συμπτώματα που παρουσιάζει και όχι απο τον αριθμό των χρόνων που έχει στην πλάτη του.
Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να φροντίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τον υπερήλικο σκύλο σας;

Το καλύτερο και το πιό απλό πράγμα που μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης για τον σκύλο του είναι να τον διατηρήσει  στο ιδανικό του βάρος.
Η υπερβολική συγκέντρωση λίπους βοηθάει στην εκδήλωση σοβαρών παθολογικών καταστάσεων όπως αρθρίτιδες, καρδιακά προβλήματα, υπέρταση, διαβήτης.

Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, οι ενεργειακές του ανάγκες μειώνονται, οπότε καθίσταται απαραίτητο να ρυθμίζεται ανάλογα η πρόσληψη του φαγητού.

Πρέπει να είναι ενήμεροι του “τέστ των πλευρών” που σημαίνει οτι πρέπει να αισθάνεστε τα πλευρά κατά την ψηλάφηση αλλά να μην τα βλέπετε (να τα μετράτε).

Ο υπέρβαρος σκύλος πρέπει να ταϊζεται με τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες και χαμηλής σε λιπαρά.Ο Dr. Chris Moritz προτείνει να επισκέπτονται 2 φορές τον χρόνο οι σκύλοι που έχουν υπερβεί το 7ο έτος της ηλικίας τους.
Αλλοι συνιστούν ετήσια τσέκ-απ.. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις παρακάτω επισημάνσεις όταν παρατηρούν ή περιποιούνται τον σκύλο τους.