Loading content...
Foto

Διαμόρφωση προσωπικότητας του κουταβιού

 Οι κανόνες υπακοής και ιεραρχίας ξεκινούν απο τη μάνα. Τις τρείς πρώτες βδομάδες της ζωής τους, τα κουτάβια είναι ακόμα σχεδόν ανίκανα να ελέγξουν τις κινήσεις τους και να αρχίσουν τη διερεύνηση του περιβάλλοντος.

Απο τη 4η βδομάδα όπου και οι αισθήσεις της όρασης και της ακοής τελειοποιούνται και το κουτάβι ελέγχει τις κινήσεις του χωρίς να τραμπαλίζεται, ξεκινάει και η κοινωνική του ζωή.

 Οι κανόνες υπακοής και ιεραρχίας ξεκινούν απο τη μάνα. Τις τρείς πρώτες βδομάδες της ζωής τους, τα κουτάβια είναι ακόμα σχεδόν ανίκανα να ελέγξουν τις κινήσεις τους και να αρχίσουν τη διερεύνηση του περιβάλλοντος.

Απο τη 4η βδομάδα όπου και οι αισθήσεις της όρασης και της ακοής τελειοποιούνται και το κουτάβι ελέγχει τις κινήσεις του χωρίς να τραμπαλίζεται, ξεκινάει και η κοινωνική του ζωή.

Θα ανταγωνιστεί τα αδέλφια του στο φαγητό, θα παίξει και θα τρέξει μαζί τους και θα τσακωθεί για την ιεραρχία στο κοπάδι. Αρχίζει την εξερεύνηση του κόσμου γύρω του υπο το άγρυπνο βλέμμα της μάνας που θα τρέξει να προφτάσει το κακό, θα ξεκινήσει το παιχνίδι στο τεμπέλικο κουτάβι, θα χαστουκίσει τον αυθάδη και σε τελική ανάλυση σαν ανώτερη και ισχυρότερη είναι η μόνη που θα επιβάλει τους κανόνες υπακοής.


Τα κουτάβια που θα ζήσουν αρκετό καιρό με τη μάνα και τα αδέλφια τους, εκδηλώνουν ισορροπημένη προσωπικότητα, ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στα μαθήματα υπακοής και γενικώτερα δεν έχουν ποτέ απρόσμενες αντιδράσεις στην συμπεριφορά τους.
Αν έχετε την πολυτέλεια να μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ νεογέννητων και νεαρών κουταβιών, προτιμείστε τα δεύτερα για τους λόγους που σας ανέφερα.
Πολλοί ιδιοκτήτες θηλυκών είτε επειδή λυπούνται τη μάνα είτε επειδή θέλουν να ξεφορτωθούν τα μικρά, αρχίζουν να τα διαθέτουν στους αγοραστές ακόμα και απο τη 4η βδομάδα της ζωής τους.


 

Ποτέ μη προτιμήσετε τέτοιο κουτάβι προπάντων αν πρόκειται για δύστροπη φυλή όπως Τσοου-τσοου, Δαλματίας, Χάσκυ, Κόκερ Πεκινουά κλπ. Πολλοί πιστεύουν οτι αν πάρουν το κουτάβι μηνιάτικο και το ταϊσουν γάλα με το μπιμπερό, το μικρό θα τους θεωρήσει θετούς γονείς και θα τους αγαπήσει περισσότερο.

Αυτή η άποψη δεν ισχύει και μόνο μπελάδες μπορεί να φέρει στους θετούς γονείς.Στις κλειστές κοινωνίες των σαρκοφάγων υπάρχει κανόνας που δεν επιδέχεται εξαιρέσεις.

Ο κατώτερος υπακούει στη θέληση και τις εντολές του ανωτέρου χωρίς καμία επιλογή. Οπως ισχύει στην οικογένεια του λύκου, του σκύλου και σε όλες γενικά τις οικογένειες, η ιεραρχία δεν αποκτάται με τη γέννηση αλλά επιβάλεται με τη δύναμη του ισχυρώτερου στο κοπάδι.

Πάντα να έχετε στο νού σας αυτή την αρχή όταν το κουτάβι θα έρθει στο σπίτι. Η νέα του οικογένεια είστε εσείς και απο τη πρώτη μέρα αρχίζει ο αγώνας για την επιβολή της ιεραρχίας. Αν υποχωρείτε συνεχώς σε κάθε γλυκιά απαίτηση του κουταβιού, θα βοηθήσετε να αναπτυχθεί ένας κακομαθημένος κυρίαρχος χαρακτήρας που θα δημιουργεί προβλήματα σε όλη του τη ζωή.

Προσπαθείστε απο την αρχή να επιβάλλετε κανόνες συμπεριφοράς και τηρείστε τους πιστά. Το νεαρό κουτάβι ψάχνει να βρεί παράθυρα και εναλλακτικές λύσεις που κατα τη γνώμη μου δε πρέπει να υπάρχουν.

Ξεκινείστε απο τα βασικά.

Η τουαλέτα σε συγκεκριμένο χώρο. Για το θέμα αυτό σας μιλώ εκτενώς στο τομέα «Η βασική υπακοή του κουταβιού». Το φαγητό στην ώρα του. Εχετε υπ’όψιν σας οτι ο σκύλος, αντίθετα με τον άνθρωπο, δεν χρειάζεται αλλαγές γεύσης.

Απαγορεύονται τα εξτρά γεύματα και τα μεζεδάκια απο το τραπέζι μας. Το κρεβάτι σας δεν είναι χώρος να κοιμάται το σκυλάκι. Πρέπει να έχει το δικό του.

Ο καθημερινός περίπατος είναι υποχρέωσή σας και ανάγκη για το κουτάβι. Οπως εσείς έρχεστε σε καθημερινή επικοινωνία με τους ομοίους σας, έτσι και ο σκύλος πρέπει να έρχεται με τους δικούς του, να μυρίσει τις κολώνες και το γρασίδι, να διαπιστώσει ποιός γνωστός πέρασε ή σε ποιον ανήκει η περιοχή.Στις καθημερινές σας βόλτες με το κουτάβι φροντίστε να περνάτε απο σχολεία ή παιδικές χαρές όπου παίζουν παιδιά.

Περάστε απο εμπορικό κέντρο όπου περπατούν δεκάδες άνθρωποι. Επιτρέψτε να χαιδέψουν το κουτάβι. Αφείστε το από νωρίς να γνωρίσει τους ανθρώπους ώστε να εκδηλώνεται χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις απέναντί τους όταν ενηλικιωθεί.

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα, ότι όταν άλλοι χαιδεύουν το κουτάβι στο περίπατο δε θα εξελιχθεί σε καλό φύλακα. Η φύλαξη του χώρου δεν έχει να κάνει με την επαφή με τους ανθρώπους. Εχει να κάνει με τη διαφύλαξη των υπαρχόντων του αφεντικού του και του χώρου που προσπαθεί να καταπατήσει ένας ύποπτος ή άγνωστος.

Αν δεν είχατε προηγούμενη εμπειρία με κουτάβια ή έχετε αποτύχει στο παρελθόν να φτιάξετε ένα ισορροπημένο φίλο, αυτή τη φορά ξεκινείστε σωστά. Πάρτε τη συμβουλή του μελλοντικού εκπαιδευτή του κουταβιού, του κτηνιάτρου σας και διαβάστε κάποιο σχετικό βιβλίο.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα