Σημάδια γήρανσης

old-dogΤο γήρας αρχίζει απο τη γέννηση, αλλά η εκδήλωσή του δεν γίνεται αντιληπτή αν δεν περάσουν αρκετά χρόνια.
Σαν πρώτο σημάδι μπορεί να αναφερθεί η γενική μείωση της ενεργητικότητας με αύξηση των ωρών ύπνου, μείωση του ενθουσιασμού για παιχνίδια και βόλτες, καθώς και μείωση του ενδιαφέροντος για τα γενόμενα στο σπίτι.

Οι μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία επηρεάζουν τα γέρικα ζώα.Η απώλεια της ακοής και η μείωση της αίσθησης της όρασης συνοδεύουν συχνά τα γέρικα κατοικίδια.

Οι σκύλοι ανταποκρίνονται άνετα σ’αυτες τις καταστάσεις.
Η μερική ή και ολική τύφλωση μπορεί να μην αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το σκύλο που ζεί στο δικό του γνώριμο περιβάλλον.

Το δέρμα και το τρίχωμα αλλάζουν επίσης, καθώς το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και το τρίχωμα γίνεται θαμπό λόγω αδυναμίας λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων.

Οι πληγές κλείνουν δυσκολώτερα, οι αλλεργίες συχνά χειροτερεύουν, καλοήθεις όγκοι εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα ή κάτω απο το δέρμα, και μπορεί να προκληθούν μολύνσεις απο εντερικά παράσιτα.

Καθώς η ηλικία αυξάνει, η καρδιά, το συκώτι και οι νεφροί χάνουν την αποτελεσματικότητά τους και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει πλέον τόσο ισχυρές στρατιές να πολεμήσει βακτήρια και ιούς. Μπορεί να επηρρεαστεί η λειτουργία της ουροδόχου κύστης, ενώ το μυικό σύστημα αδυνατεί σε μέγεθος και λειτουργικότητα.

Βοηθείστε το να ζήσει άνετα

dog-tv-relaxΑν το πρωί είναι μουδιασμένος βοηθείστε τον να ξεκινήσει: μην αρχίσετε να το δελεάζετε με κεράσματα για να τον κάνετε να σηκωθεί και να βγεί έξω.
Παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του και αν διαπιστώσετε οτι προσπαθεί να σηκωθεί βοηθείστε το να τα καταφέρει.Ας υπάρχει πάντα ενα στρωματάκι ή μαλακή κουβέρτα, ώστε να μπορεί να επιλέγει, όταν δε θέλει να κοιμηθεί στο πάτωμα, να έχει ενα μαλακό μέρος να επιλέξει.

Αν αρχίσει να εμφανίζεται ξηροδερμία και το τρίχωμα γίνεται θαμπό, βουρτσίστε το ζώο συχνότερα ώστε να βοηθήσετε στη διέγερση παραγωγής φυσικών ελαίων και συμβουλευτείτε το κτηνίατρο για ειδικό σαμπού που δεν αφαιρεί τις λιπαρες ουσίες του δέρματος.

Ελέγχετε για ψύλλους και τσιμπούρια. Οι ψύλλοι προκαλούν αλλεργίες και μεταφέρουν εντερικά παράσιτα (ταινίες). Τα τσιμπούρια μπορεί να μεταδώσουν στο ζώο ερλιχίωση, πιροπλάσμωση. Σοβαρές ασθένειες που μπορούν να επιφέρουν και το θάνατο.

Το γέρικο ζώο γίνεται λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει τα παράσιτα και τις ασθένειες.
Μειώστε τη προσφορά θερμίδων για να προλάβετε τη παχυσαρκία.

Υπάρχουν σοβαρές τροφές που μπορούν να διατηρήσουν το βάρος του σταθερό. Ο κτηνίατρος θα επιλέξει τη διατροφή. Περιορίστε τα κεράσματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών.

dog stairsΜην το υποχρεώνετε να ανεβοκατεβαίνει σκάλες αν δυσκολεύεται. Θα επιδεινώσετε τη κατάστασή του.Δεν πρέπει να το μαλώνετε επείδη δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την ανάγκη του.

Μην αφήνετε φίλους να το χαιδεύουν όταν κοιμάται. Στην ηλικία του, ο ύπνος γίνεται βαθύτερος. Ετσι αν τρομάξει μπορεί να δαγκώσει. Δεν είναι δικό του φταίξιμο.

Αν πρόκειται για σκυλί που έχει πάρει μαθήματα υπακοής, προσπαθείστε να του τα θυμίζετε που και που. Ετσι του δίνετε την ευκαιρία να περάσει κάποιο χρόνο μαζί σας και να προσφέρει κάτι. Αλλιώς δεν έχει τι να κάνει.

Κάντε του μικρές βολτίτσες ώστε να αλλάζει περιβάλλονΔεν είναι δύσκολο να κάνετε τη ζωή τους ευχάριστη στα γεράματα.Ακολουθείστε τις συμβουλές που σας είπα και κάντε λίγο παραπάνω υπομονή μαζί τους.
Τα ατυχήματα θα είναι περισσότερα σ’αυτή την ηλικία και η στεναχώρια τους είναι σίγουρα μεγάλη που τα προκάλεσαν.