oldΗ ηλικία φέρνει αλλαγές στη συμπεριφορά και την υγεία.
Η κτηνιατρική έχει κάνει μεγάλα βήματα στη πρόληψη, και τη θεραπεία απο ασθένειες στα ηλικιωμένα κατοικίδια και έχει αυξήσει το μέσο όρο της ζωής τους ραγδαία.

Οπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια περνούν απο το στάδιο ανάπτυξης, της ενηλικίωσης και της γήρανσης. Το πέρασμα απο το ένα στάδιο στο άλλο συνήθως δεν είναι σαφές και οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι ενήμεροι ώστε να αναγνωρίσουν τα πρώτα συμπτώματα.
Οι παρατηρητικοί ιδιοκτήτες μπορεί να δούν οτι το κατοικίδιο δεν έχει πολλές δυνάμεις ή οτι δυσκολεύεται να σηκωθεί. Οτι δεν τρώει τόσο εύκολα όσο παληά ή οτι κοιμάται πολύ περισσότερες ώρες.

Μπορεί να παρατηρήσουν ογκίδια κάτω απο το δέρμα καθώς το βουρτσίζουν ή να δούν οτι ξαφνιάζεται απο δυνατούς ήχους. Το γήρας έρχεται σταδιακά.

Τα ευγενή όργανα αρχίζουν να εκφυλίζονται, οι αισθήσεις να μειώνονται και η ενεργητικότητα να μαραίνεται.Ομως τα ηλικιωμένα ζωάκια μπορούν να ζήσουν άνετα το υπόλοιπο της ζωής τους αν δώσουμε σημασία σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες.

Η γήρανση εμφανίζεται σε διαφορετικές ηλικίες ανάλογα με τη ράτσα και τα ατομικά χαρακτηριστικά. Οι γιγαντόσωμες φυλές γερνούν γρηγορώτερα έχοντας μέσο όρο ζωής γύρω στα 8 χρόνια.

Οι μεγάλες και μεσαίες φυλές ζούν περι τα 11-14 χρόνια ενώ οι μικρόσωμες ράτσες ζούν συνήθως 15 χρόνια ή και πολύ περισσότερο.Ενα δυνατό, αθλητικό υγιές σκυλί θα γεράσει αργότερα απο κάποιο άλλο που είναι ασθενικό.

Οι σκύλοι που έχουν στειρωθεί ή ευνουχιστεί νωρίς, σε νεαρή ηλικία,συνήθως ζούν περισσότερο απο αυτούς που παρέμειναν πλήρεις γενετικά.

Φροντίδα πρόληψης

trainΠαρ’ότι το γήρας είναι αναπόφευκτο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνισή του με κάποια σωστή διαχείρηση. Η συχνή ελαφριά η και έντονη καθημερινή άσκηση του ζώου, η διενέργεια τσεκ-απ 1-2 φορές το χρόνο απο το 7ο έτος της ηλικίας του και μετά θεωρούνται κρίσιμες παρεμβάσεις για την πρόληψη.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη καλή υγεία σε όλα τα στάδια ζωής. Εχοντας κατά νού οτι 1ον το κατοικίδιο δεν ειναι σκουπιδοντενεκές να του ρίχνουμε αποφάγια και 2ον πως οτι πληρώσεις αγοράζεις, ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης φροντίζει να διαθέτει μια καλή τροφή για το κατοικίδιό του.

Η καθημερινή άσκηση θα διατηρήσει το σκύλο σας σε καλή φυσική κατάσταση. Η χοντρή σκυλίτσα θα ζήσει περισσότερο και ευτυχέστερα αν χάσει τα περιττά κιλά και αρχίσει να κάνει μερικές βόλτες αντι να κοιμάται ολη την ημέρα.

Ακόμα και γέρικοι σκύλοι θέλουν να παίζουν με το αγαπημένο τους παιχνίδι για μερικά λεπτά κάθε μέρα ή να πηγαίνουν μια βολτίτσα μέχρι τη γωνία και πίσω.
Αλλες ενέργειες που πρέπει να γίνονται απο τον ιδιοκτήτη είναι ο τακτικός καθαρισμός δοντιών για τη πρόληψη της πέτρας και των ασθενειών των ούλων, η συχνή περιποίηση του τριχώματος και ο έλεγχος των αυτιών για κακή οσμή, ερυθρές περιοχές και ευαισθησία του ζώου.