haskyΠοτέ μη προτιμήσετε τέτοιο κουτάβι προπάντων αν πρόκειται για δύστροπη φυλή όπως Τσοου-τσοου, Δαλματίας, Χάσκυ, Κόκερ Πεκινουά κλπ. Πολλοί πιστεύουν οτι αν πάρουν το κουτάβι μηνιάτικο και το ταϊσουν γάλα με το μπιμπερό, το μικρό θα τους θεωρήσει θετούς γονείς και θα τους αγαπήσει περισσότερο.

Αυτή η άποψη δεν ισχύει και μόνο μπελάδες μπορεί να φέρει στους θετούς γονείς.Στις κλειστές κοινωνίες των σαρκοφάγων υπάρχει κανόνας που δεν επιδέχεται εξαιρέσεις.

Ο κατώτερος υπακούει στη θέληση και τις εντολές του ανωτέρου χωρίς καμία επιλογή. Οπως ισχύει στην οικογένεια του λύκου, του σκύλου και σε όλες γενικά τις οικογένειες, η ιεραρχία δεν αποκτάται με τη γέννηση αλλά επιβάλεται με τη δύναμη του ισχυρώτερου στο κοπάδι.

Πάντα να έχετε στο νού σας αυτή την αρχή όταν το κουτάβι θα έρθει στο σπίτι. Η νέα του οικογένεια είστε εσείς και απο τη πρώτη μέρα αρχίζει ο αγώνας για την επιβολή της ιεραρχίας. Αν υποχωρείτε συνεχώς σε κάθε γλυκιά απαίτηση του κουταβιού, θα βοηθήσετε να αναπτυχθεί ένας κακομαθημένος κυρίαρχος χαρακτήρας που θα δημιουργεί προβλήματα σε όλη του τη ζωή.

Προσπαθείστε απο την αρχή να επιβάλλετε κανόνες συμπεριφοράς και τηρείστε τους πιστά. Το νεαρό κουτάβι ψάχνει να βρεί παράθυρα και εναλλακτικές λύσεις που κατα τη γνώμη μου δε πρέπει να υπάρχουν.

Ξεκινείστε απο τα βασικά.

Η τουαλέτα σε συγκεκριμένο χώρο. Για το θέμα αυτό σας μιλώ εκτενώς στο τομέα «Η βασική υπακοή του κουταβιού». Το φαγητό στην ώρα του. Εχετε υπ’όψιν σας οτι ο σκύλος, αντίθετα με τον άνθρωπο, δεν χρειάζεται αλλαγές γεύσης.

Απαγορεύονται τα εξτρά γεύματα και τα μεζεδάκια απο το τραπέζι μας. Το κρεβάτι σας δεν είναι χώρος να κοιμάται το σκυλάκι. Πρέπει να έχει το δικό του.

trainΟ καθημερινός περίπατος είναι υποχρέωσή σας και ανάγκη για το κουτάβι. Οπως εσείς έρχεστε σε καθημερινή επικοινωνία με τους ομοίους σας, έτσι και ο σκύλος πρέπει να έρχεται με τους δικούς του, να μυρίσει τις κολώνες και το γρασίδι, να διαπιστώσει ποιός γνωστός πέρασε ή σε ποιον ανήκει η περιοχή.Στις καθημερινές σας βόλτες με το κουτάβι φροντίστε να περνάτε απο σχολεία ή παιδικές χαρές όπου παίζουν παιδιά.

Περάστε απο εμπορικό κέντρο όπου περπατούν δεκάδες άνθρωποι. Επιτρέψτε να χαιδέψουν το κουτάβι. Αφείστε το από νωρίς να γνωρίσει τους ανθρώπους ώστε να εκδηλώνεται χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις απέναντί τους όταν ενηλικιωθεί.

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα, ότι όταν άλλοι χαιδεύουν το κουτάβι στο περίπατο δε θα εξελιχθεί σε καλό φύλακα. Η φύλαξη του χώρου δεν έχει να κάνει με την επαφή με τους ανθρώπους. Εχει να κάνει με τη διαφύλαξη των υπαρχόντων του αφεντικού του και του χώρου που προσπαθεί να καταπατήσει ένας ύποπτος ή άγνωστος.

Αν δεν είχατε προηγούμενη εμπειρία με κουτάβια ή έχετε αποτύχει στο παρελθόν να φτιάξετε ένα ισορροπημένο φίλο, αυτή τη φορά ξεκινείστε σωστά. Πάρτε τη συμβουλή του μελλοντικού εκπαιδευτή του κουταβιού, του κτηνιάτρου σας και διαβάστε κάποιο σχετικό βιβλίο.